jaghardysmeli.blogg.se

2014-08-29
17:55:02

Örebro

Hej! 
Igår åkte jag och pappa till Örebros sjukhus! Vi åkte tidigt på morgonen och jag kom inte hem för än sent på eftermiddagen. Hur som helst. Det första vi gjorde var att sitta ned med en kvinna och tala om hurvida jag använder min protes eller ej, vilket jag då inte gör. Efter det gick vi ner till avdelningen där själva proteserna görs och utprovningen sker. Vi satt länge och diskuterade vare sig jag skulle ha en ny protes eller ej (mina gamla är förstora då jag inte använt dem på väldigt länge, vilket gjort att mina muskler försvunnit och min arm tunnats ut) 
Jag ville ha en protes som jag kunde ha hemma för att få en jämn belastning på min rygg, men ingen myoelektrisk (rörlig) då jag inte känner att jag kommer att använda den. De rörliga proteserna är mycket tyngre än de kosmetiska proteserna (icke rörliga, för synes) vilket jag inte vill ha till en början. 
+ Att nu när jag varit utan min protes i ca 5 år, har jag givetvis lärt mig hur jag kan utföra saker på ett helt annat sätt än vad jag gjorde med en myoelektrisk protes. Hit och dit velade jag bland för och nackdelar. 
Till slut bestämde jag mig för en kosmetisk protes. Eftersom att jag känner att jag klarar mig väldigt bra utan någontintg, men ändå "behöver" en tygnd. 
 
Vi gjorde en provhylsa i gips och sedan fick jag och pappa gå på fika medans provhylsan fullbordades. 
Vi delade på en räkmacka i närheten innan vi gick tillbaka för att få träffa en sjukgymnast. Nästintill i hissen träffade vi på läkaren som jag skulle träffa senare under dagen. Vi bestämde att träffas på en gång istället vilket var väldigt bra! Han ställde vardagliga frågor om hur jag mådde och kollade på min rygg. Som såg bra ut förutom en liten krök lågt upp. (Beslutet att ha protes hemma var alltså ett bra beslut) Han sa även att han vill att jag ska styrketräna rygg,mage och min högerarm för att jämna ut ryggen och stadga upp mig.  Sedan fick vi sällskap av sjukgymnasten som visade mig en del övningar samt gav mig ett gummiband att träna med. 
Efter det åkte pappa och jag till Stortorget och gick en liten shoppingrunda samt köpte glass och sedan var det dags för hylsprovning. 
 
Protesen ska jag ha när jag är ute och går eller springer då och då för att få jämn balans i ryggen och få en jämn träning över kroppen. Jag får tänka att det är en del av mina träningskläder någon gång i veckan. 
På väg hem köpte jag vristvikter på 1 kg (min egen idé, finns på rusta för 79kr) som jag kan ha både på armen och lyfta upp och ner när jag sitter vid tillexempel tvn, för att göra träningen till en enkel del av vardagen, men även ha i andra träningssyften för övriga kroppen. 
 Vi får se hur bra jag håller mig till mina planer när protesen väl kommer hem (om ca en månad) Jag hoppas att jag håller mig till vad jag sagt rätt bra, för min egen skull.
 
Kommentera gärna om ni har nytta av den här sortens inlägg! 
Kram Hilda!